my life after graduate: Weekend yang panjang

Saturday, June 06, 2009

Weekend yang panjang

Malang sungguh nasib aku minggu ni. Nak balik umah tapi tak bleh. Cuti 3 hari burn camni je.


Rancangan asal aku tumpang sorang staff utk balik kelantan tapi dia ada kerja last minute so aku xbleh nk tumpang dia. tiket bas pun dah abes dari t'ganu - k'tan so staff ni rekemen aku naik kuantan sebab lagi byk choice bas.

ptg khamis aku amek bas dari dungun - kuantan. smpi kuantan around 7 mlm, malangnya tiket da abes. even tiket nk balik dungun pun abes smpi hari ahad. call sorang member skolah alam shah dlu yg duk kuantan, malangnya dia pun balik kampung so aku amek keputusan lepak hotel (cari paling murah :) ) mlm tu. esok paginya try usha lagi tiket kat terminal bas kuantan kot2 nk ada. malang ... so, aku pergi berjaya megamall layan movie sorang2, abes 3 movie (solat jumaat burn sebab masjid jauh sgt nk jln).

dlm kul 5 ptg, aku pegi lagi terminal bas, akhirnya aku jumpa la sorang mamat yg cari mkn dgn tolong cari tiket utk org2 cam aku ni yg desperate. dorang charge la dlm rm5. awalnya aku tak caya gak, sebab dengar byk cite pasal ulat tiket. tp, cite sorang makcik tua buat aku terbukak hati.

makcik ni nk balik kuala t'ganu. anak dia just drop makcik tua yg barely leh jln kat terminal bas without tnya kaunter sama ada tiket still ada ke tak. (tiket memang dah abes smpi hari ahad). mamat yg cari mkn ni la yg tolong makcik tu carikan tiket, beli nasik, air, carikan kerusi sebab makcik ni duk atas lantai je (xde tempat duduk kat terminal bas). terharu aku tengok. makcik tu ada 20 hengget je cukup2 duit tiket. mamat ni plak guna duit dia utk beli makanan n bagi duit kopi kat driver bas utk lepaskan makcik ni. akhirnya makcik tu dpt naik as kul 9 mlm lepas 4-5 bas x berjaya.

balik cite aku plak, aku still xdpt bas. abang tu mintak rm25 sebab tiket bas harga rm20. rm5 tu upah dia r. akhirnya aku dpt bas kul 12.30mlm dengan syarat seat aku tu bila da smpi kemaman aku kena duk kat tangga bas sebab seat tu utk org yg nk dari kemaman. aku hulur sket lagi kat mamat tu just nk ucap time kasih n pengorbanan yg dia buat kat makcik tua tadi. kemaman - kerteh tak jauh, around 30 min je. so, aku duk la atas tangga smpi kerteh.

sampai kerteh, camne aku nk jalan pegi umah sewa ni? umah sewa agak jauh dari jalan utama. housemate sume balik kl. erm, jalan je la. akhirnya aku smpi kat umah sewa pukul 3.30 pagi.

2 comments:

JameL said...

thumbs up to yyou ... new exxperience..

ramzwatcher said...

kang ada duit angkut kereta. leh balik KB sokmo weekend. haahaa..

btw good luck and tabah dude. nasib aku pun tatau camne nnt. hopefully kita sama-sama tabah T_T

Erzwan.com